Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / Mijn dierbare is verslaafd: wat nu?

Mijn dierbare is verslaafd: wat nu?

Sharing is caring

Elke keer als je hem ziet, merk je hoe hij aan het veranderen is. Zijn karakter, zelfs zijn lichaamshouding. Hij draagt een zware last met zich mee en je maakt je zorgen. Het is ongelooflijk lastig als de persoon waar jij veel van houdt verslaafd is. Het gevoel dat hij zichzelf kapot maakt en jij enkel kunt toekijken. Besef goed dat een verslaving niet alleen heel moeilijk is voor de verslaafde, maar dat de directe omgeving hier ook echt gebukt onder kan gaan.

Ondertussen ben je ervan overtuigd dat jouw dierbare verslaafd is. Maar door leugens en bedrog lijkt hij het zelf niet te zien. Of in elk geval niet te willen toegeven. Wat doe je dan? Hoe kan je hem bijstaan? Zonder dat dit ten koste gaat van jezelf? Weet dat je niet alleen bent. Nederland telt circa twee miljoen verslaafden, waarvan zeker niet iedereen hulp krijgt. Er zijn dus heel veel mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Maar hoe kom je hier weer uit?

Hulp zoeken

Aanmelden bij een afkickkliniek Amsterdam en het komt vanzelf wel goed. Was het maar zo makkelijk. Helaas is het niet mogelijk om iemand anders aan te melden bij een kliniek en te verwachten dat ze hem hier onder dwang heen zullen brengen. De verslaafde moet hier ook zelf achter staan. In uitzonderlijke gevallen kan er inderdaad onder dwang gehandeld worden, maar dat is meestal niet het geval.

Daarom is het belangrijk dat er echt gesproken wordt met de verslaafde. Een interventie. Iets om de ogen te openen. Hem toe te laten geven dat hij verslaafd is en hulp nodig heeft. Bedenk goed dat de persoon die tegenover zit niet jouw geliefde meer is. Dit is de verslaving die spreekt. Probeer daarom zo min mogelijk geraakt te worden door de leugens en de pijnlijke uitspraken.

Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken en merk je dat je er zelf aan onderdoor gaat? Ga dan in gesprek met de huisarts. Hij kan de nodige handvaten geven en jou bijstaan waar dat nodig is.

Tough Love

In de praktijk is meermaals gebleken dat verslaafden veel baat hebben bij Tough Love. Oftewel: strenge liefde. Als het niet goed gaat met iemand waar we van houden, voelen we ons genoodzaakt om te helpen. Dat lijkt vanzelfsprekend. Maar wanneer je dit bij een verslaafde doet, helpt dit vaak enkel de verslaving in stand te houden. Bovendien is het voor jou ook erg schadelijk. Daarom is het goed om je grenzen aan te geven. Te stellen dat je er altijd voor de verslaafde zult zijn, maar enkel als hij ook echt iets aan de verslaving wil gaan doen. Je laat hem niet vallen, maar je kunt hem alleen helpen als hij zelf ook geholpen wil worden.

Schakel altijd professionele hulp in

Dan zijn er ook nog familieleden en vrienden die de ander zo graag willen helpen dat zij er alles aan doen om hem te laten detoxen. Afkicken kan toch ook thuis? Misschien wel, maar besef goed wat een impact dit heeft op het lichaam. Daarom is het veel beter om professionele hulp in te schakelen. Ga op zoek naar een detox kliniek nederland. Hier kan men onder medische begeleiding afkicken en vervolgens ook in aanmerking komen voor verdere hulp. Uiteindelijk doet de verslaafde het alleen, maar hij heeft wel de juiste mensen aan de zijlijn nodig om hem hierbij aan te moedigen.