Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Wonen / Huis en Tuin / Alles over de waarde van jouw woning

Alles over de waarde van jouw woning

Sharing is caring

Wanneer je jouw huis wilt gaan verkopen, is het handig om te weten wat jouw woning waard is. Ook wanneer je geen verkoopplannen hebt, kan het natuurlijk zijn dat je benieuwd bent naar wat jouw woning kan opleveren. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat de verkoopwaarde van jouw huis is. In dit artikel vertellen we je daar wat meer over. 

Wat is woningwaarde? 

De woningwaarde is een accurate waardebepaling van een huis. Vaak gaat het over de marktwaarde van een woning. Dit is de prijs die kopers in de markt bereid zijn te betalen voor jouw woning. Soms gaat het bij de woningwaarde ook om de intrinsieke waarde van de woning. Dan gaat het over wat jouw woning daadwerkelijk waard is. Je kunt een gratis waardebepaling laten uitvoeren via dehuizenbemiddelaarzundert.nl.

Waarvan is de waarde van een woning afhankelijk? 

De inschatting van die woningwaarde hangt af van veel verschillende factoren. Dit zijn zowel factoren die te maken hebben met de woning zelf, als de factoren die spelen in de omgeving. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de oppervlakte van de woning, het aantal kamers, de keuken- en badkamervoorzieningen, de isolatie en het energielabel. Verder is ook de ligging belangrijk. Daarbij wordt er gekeken naar de afstand tot voorzieningen zoals scholen, supermarkten, winkels en snelwegen. Als er gekeken wordt naar de marktwaarde van een woning, wordt er ook gekeken naar de factoren die een rol spelen in de woningmarkt op dat moment. Hoeveel vraag is er bijvoorbeeld naar dit soort huizen? En hoeveel woningen met gelijke eigenschappen worden er in de buurt aangeboden? Dit wordt allemaal meegenomen wanneer je de marktwaarde van je huis wilt berekenen. 

Hoe kom ik de waarde van mijn woning te weten? 

Er zijn een aantal manieren waarop je erachter kunt komen wat jouw huis waard is. Je hebt tegenwoordig veel online tools waarbij je een aantal vragen moet invullen en aan de hand van de gemiddelde prijsstijging in de markt een schatting gedaan wordt van de waarde van jouw woning. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat niet elke woning hetzelfde is en de schatting dus waarschijnlijk niet precies klopt. Een andere manier om erachter te komen is door een taxateur in te schakelen. Dit kost wel wat geld, maar het is een veel betere en betrouwbaardere manier om de waarde van je huis te bepalen. Je ontvangt dan een taxatierapport, waar de bank ook naar zal vragen wanneer je een hypotheek afsluit. Dit taxatierapport kun je ook online bestellen bij Kadasterdata.