Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Wonen / Huis en Tuin / Wat is een metal stud plafond?

Wat is een metal stud plafond?

Sharing is caring

U wilt een nieuw of verlaagd plafond. Het lijkt niet makkelijk een keuze te maken wat voor soort plafond u wilt. Wij geven u de informatie die u nodig heeft.

U bent vast wel eens in een ruimte geweest waar het plafond schitterend naadloos strak was. Strakke plafonds bestaan al vele honderden jaren. Vroeger timmerde men honderden latten meteen tegen het plafond en stuukte vervolgens dit tengel glad af. Vaak werden er sierlijke ornamenten op aangebracht. Tegenwoordig zijn de technieken wel wat verbeterd. Het meest worden gipsplaten bevestigd op een metal stud plafond 

Wat is het verschil tussen een systeemplafond en een metalstud plafond?

Een systeemplafond wordt afgehangen vanaf het bestaande plafond. Er hangt een raster van profielen waarin plafondplaten worden gelegd.

Een metal stud betekent vertaald uit het Engels, metalen steun. In tegenstelling tot een systeemplafond dat aan het plafond hangt, hangt een metal stud plafond aan steunen die horizontaal aan de muren zijn bevestigd. Aan deze steunen worden de gipsplaten geschroefd. Hierna maakt een stukadoor het plafond strak en kunt u het verven of op een andere manier bewerken.

Vergelijking systeemplafond en metalstud plafond

Een systeemplafond heeft veel vrije ruimte om bekabeling, elektriciteitsleidingen of zelfs ventilatieschachten overeen te laten lopen. Een metalstud plafond heeft een kleinere ruimte om alleen (elektriciteits)leidingen overheen te laten lopen.

Een metalstud plafond werkt meestal brandvertragender dan een systeemplafond.

Een systeemplafond is na ophanging kant en klaar. Een metal stud plafond werken we af.

Een metal stud plafond geeft een mooi naadloos strak vlak. Een systeemplafond is uiteraard niet zo strak glad.

Waarom geen houten bevestigingsbalken maar metal studs?

Tenzij de metal studs profielen verbogen zijn door ruw transport, heeft u altijd een kaarsrecht profiel. Hout kan door noesten bobbels hebben of het kan kromtrekken door weersomstandigheden of omdat het niet goed gedroogd is. Hout moet u doorboren voor elektriciteitsleidingen of deze leidingen met beugels op het hout bevestigen, maar de metal stud profielen hebben hier al gaten voor. Hout moet u voorboren anders splijt het als u de steun op de muur wilt bevestigen, metalstuds hebben voldoende gaten om uit te kiezen. De metalen profielen schuiven met gemak in elkaar en er zijn allerlei accessoires verkrijgbaar om het bouwen simpel te maken. Op houten balken moet u hoekijzers gebruiken om ze eventueel tegen elkaar te bevestigen. Werken aan een plafond met metal studs is een stuk lichter dan met hout werken. Het grote nadeel van hout is dat het brandbevorderend werkt, terwijl metaal uiteraard niet brandt.

Metal studs hebben zoals u ziet alleen maar voordelen ten opzichte van houten steunen. Neem nu contact met ons op, wij geven u vrijblijvend advies of een richtprijs voor een metalstud plafond.