Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Automotive-Autobedrijven / De kenmerken van moderne auto bumpers

De kenmerken van moderne auto bumpers

Sharing is caring

Een auto bumper is iets dat eigenlijk elke auto wel heeft.

 

Wanneer je kijkt naar een autobumper valt het op dat ze vaak een uitstekend stuk plastic of metaal bevatten. In de volksmond noemen we dit ook wel een bumperdeksel. Bumpers zijn zo ontworpen dat ze schokken aan de voor- en achterkant van auto’s absorberen en schade door botsingen bij lage snelheid minimaliseren.

Tegenwoordig hebben standaard bumpers van personenauto's een stijve verstevigingsbalk onder de buitenste afdekking met daaronder delen van samendrukbaar schuim of plastic. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld zo dat bumpers van personenauto's een botsing met een snelheid van vijf km/u van een ander voertuig moeten kunnen absorberen zonder dat dit schade aan de carrosserie van de auto oplevert. Het schuim of plastic maakt dit mogelijk. Bij een botsing drukt dat materiaal namelijk samen tussen de verstevigingsbalk en de carrosserie van het voertuig.

Geschiedenis en evolutie van de auto bumper

Vanaf de eerste verschijning als versiering op de eerste voertuigen aan het einde van de 19e eeuw, hebben autobumpers een lange weg afgelegd. Hoewel de huidige bumpers zeer effectief en veilig zijn, is de bescherming van de bumper sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw afgenomen.

Soorten bumpers

Er zijn een aantal verschillende soorten bumper. Onderstaand bespreken we de meest voorkomende:

Standaard bumper

Meest gebruikt op passagiersvoertuigen. Deze heeft geen treden of haken, alleen een plastic hoes in dezelfde kleur als het voertuig zelf met energie absorberende mechanismen.

Opstapbumper

SUV's, vrachtwagens en sommige auto's hebben bumpers met een trapvormige uitsparing in het midden, net onder de nummerplaat. Deze bumpers hebben vaak gaten voor de installatie van kogelkoppelingen.

Buisbumpers

Dit type bumpers wordt meestal geïnstalleerd op jeeps en vrachtwagens en hebben geen plastic omhulsel. In plaats daarvan bestaan deze bumpers uit zware stalen buizen frames die er alles aan doen om schade door aanrijdingen te beperken.