Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Communicatie en Media / 4 essentiële tips bij het creëren van een fijne en gezonde werkomgeving

4 essentiële tips bij het creëren van een fijne en gezonde werkomgeving

Sharing is caring

Sta je op het punt om een geheel nieuwe werkomgeving te creëren? Dan sta je voor een flinke uitdaging. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het aanbieden van een gezonde en prettige werkplek. Ook vanuit de Arbowet worden hier enkele regels aan gesteld. Daarom is het van essentieel belang dat je weet waar je op moet letten en wat de belangrijkste aandachtspunten van projectinrichting zijn. Want hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers zo productief mogelijk zijn en fijn hun werk kunnen doen? Na het lezen van de volgende tips zet jij alvast de eerste stappen in de goede richting. 

 

  1. Breng de behoeften in kaart 

 

Voordat je begint is het eerst belangrijk om de behoeften van de medewerkers in kaart te brengen. Wat ontbrak er aan de vorige werkomgeving? Welke wensen hebben zij? Natuurlijk kun je niet alle wensen vervullen, maar het geeft je wel een mooi overzicht om een fijne basis te creëren. Bovendien is het ook fijn voor je werknemers om gehoord te worden. Het gevoel te krijgen dat er echt geluisterd wordt en dat er werk wordt gemaakt van de dingen die zij aangeven. 

 

  1. Plek om te ontspannen 


Het is niet alleen van belang dat er goed gewerkt kan worden, maar ook dat er ruimte is voor ontspanning. Een prettige omgeving om pauze te kunnen houden. Het is immers niet voor niets dat pauzes verplicht zijn. Ze zijn niet alleen belangrijk voor je werknemers om weer wat extra energie te krijgen en even tot rust te komen, maar dragen ook bij aan een hogere productiviteit. Heel even het werk neerleggen en ontspannen kan plotseling weer tot geheel nieuwe inzichten en een hoger energieniveau leiden. Investeer daarom zeker in een fijne kantinetafel, comfortabele stoelen en een rustgevende, gezellige omgeving die van alle gemakken is voorzien. 

 

  1. Gezonde werkomgeving 


Het kantoor moet niet alleen prettig zijn om in te werken, maar ook nog bijdragen aan de gezondheid. Besef goed dat je werknemers hier een groot deel van de week tijd in doorbrengen. Dan is het wel van belang dat ze dit op een gezonde plek kunnen doen. Hun gezondheid is uiteindelijk ook belangrijk voor het bedrijf. Een gezonde werkplek draagt uiteindelijk immers ook bij aan minder ziekmeldingen. 

 

Denk dus in elk geval aan het gebruik van ergonomische meubelen. Hiermee worden lichamelijke klachten verminderd en de productiviteit verhoogd. Daarnaast moet de luchtkwaliteit op peil zijn. Hierbij kun je denken aan voldoende ventilatie en het gebruik van planten. 

 

Wil je er zeker van zijn dat de luchtkwaliteit in orde is? Laat deze dan controleren door een specialist. Zo weet je precies waar je nog aan moet werken. 

 

  1. Meer natuurlijk licht 


Mensen werken van nature beter als het licht is. Dit stamt nog af van de tijd waarop we niet op de tijden van de klok leefden. Vroeger wisten we niet beter dan dat we gingen werken als het licht was en het tijd was om te rusten als het donker werd. Het lichaam werkt eigenlijk nog steeds zo. Zodra we aan te weinig licht worden blootgesteld, worden we sneller slaperig en minder productief. Daarom is het zeker op kantoor erg belangrijk dat er veel natuurlijk licht kan binnenkomen. Zet daarom zo min mogelijk grote meubels voor de ramen en gebruik de juiste raambekleding. Investeer ook in goede verlichting om de ruimtes gedurende de wintermaanden ook lekker licht te houden.