Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / Is wandelen gezond? 5x ja

Is wandelen gezond? 5x ja

Sharing is caring

De vraag stellen of wandelen gezond is, is bijna net alsof je vraagt of de paus katholiek is. Natuurlijk is wandelen gezond. Maar misschien nog wel veel gezonder dan jij zelf bedacht hebt. Dat wandelen zo gezond is komt heel goed uit, want wandelen is iets wat bijna iedereen kan, je hebt er behalve een paar lekkere schoenen niets voor nodig en je krijgt er normaalgesproken geen blessures van. Benieuwd naar waar wandelen allemaal goed voor is? Hieronder 5 x waarom.

 

Je valt er van af

Om te beginnen helpt wandelen tegen de grootste pandemie die de mensheid bedreigt. Nee, niet tegen corona, maar een groter gevaar waar jaarlijks meer mensen aan sterven, is overgewicht. Met meer bewegen, dus wandelen, verbrandt je calorieën, slinger je je vetverbranding aan en heb je per saldo minder tijd om te eten. Stress-eten en emotie-eten wordt ook minder. Gewoon omdat je door wandelen meer ontspannen raakt. Kijk eens op deze website als je meer wilt weten over wandelen en afvallen.

Je wordt er gelukkig van

Nog zo’n binnenkomer: van wandelen word je gelukkig. Daar is veel onderzoek naar gedaan en het blijkt echt zo te zijn. Het is ook wetenschappelijk verklaarbaar. Tijdens het wandelen maken je hersenen het stofje serotine aan. Dat stofje wordt ookwel het gelukshormoon genoemd. Je hoeft maar 10 minuten te wandelen om daar al iets van te voelen. Nog beter is, dat je er wel tot 24 uur daarna de positieve vruchten van plukt. Je blijft je de hele dag gelukkiger voelen.

Wandelen stimuleert het brein

Wandelen is gezond voor je hersenen. Een goede doorbloeding helpt bij je denkvermogen. Wandelen stimuleert de samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft. Het logische en analytische deel van de linkerkant van het brein gaat beter samenwerken met het intuïtieve deel van de rechterkant. Dat is ook de reden dat nieuwe ideeën en oplossingen vaak ontstaan tijdens het wandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wandelen de komst van dementie kan vertragen.

Je hele lichaam profiteert

Het is ongelofelijk maar je hele lichaam profiteert van wandelen. Je spieren en botten worden sterker, je gewrichten blijven soepel, het is goed voor je longen, je darmwerking verbetert en je spijsvertering vaart er wel bij. Wandelen heeft een gunstige invloed op het vetgehalte in het bloed waardoor je minder kans hebt op aderverkalking. Hart- en vaatziekten hebben minder kans.

Wandelen beschermt tegen ziektes

Wandelen activeert het afweer- en immuunsysteem. Je lichaam wordt hierdoor gehard. Kanker heeft minder kans en bij borstkankerpatiëntes die na hun medische behandeling dagelijks of om de dag een uur wandelen bleek de sterftekans gehalveerd. Wandelen helpt ook tegen suikerziekte. Dagelijks 30 minuten wandelen vermindert de kans op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.

Lees ook het blog: Is fietsen gezond?

 


Over de auteur:

Je las zojuist een artikel van Bregje Schipper van het blog Wandelvrouw.nl. Meer over wandelen vind je daar. Wandelvrouw.nl is een persoonlijk blog boordevol praktische tips, het laatste wandelnieuws en inspirerende verhalen over mooie wandelbestemmingen.