Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Motorvoertuigen en tweewielers / Is fietsen gezond?

Is fietsen gezond?

Sharing is caring

Nou, daar hoeven we niet al te lang over na te denken en kunnen we net zo goed meteen de titel van deze blog veranderen in: FIETSEN IS GEZOND!! In principe kunnen we hier het al hebben over de basis van een gezond leven in een maatschappij waar te veel mensen last hebben van overgewicht. Die basis bestaat uit ten eerste minder en gezonder gaan eten en ten tweede meer gaan bewegen. Fietsen is daarbij niet alleen een uitermate eenvoudige manier aan dat tweede element te voldoen, maar voor de gemiddelde Nederlander ook een heel natuurlijke. De fiets speelt in ons land een centrale rol in onze manier van voortbewegen, van het verplaatsen van de ene naar de andere plek. Dat komt onder andere omdat we een klein land zijn en dat we met de fiets al heel veel noodzakelijke plekken als winkels, treinstation, vrienden en kennissen, stadscentrum en ga zo maar door, kunnen bereiken. Een ander groot voordeel is dat we een erg vlak land zijn en er, afgezien van wind, er weinig obstakels zijn om het fietsen onmogelijk te maken of op zijn minst heel erg vermoeiend. Fietsen zit dus in ons bloed, we hebben gemiddeld meer dan één fiets per persoon, en de fietsinfrastructuur is van hoge kwaliteit. Dit maakt het voor ons o zo gemakkelijk om juist fietsen te kiezen voor een gezondere levensstijl.

City-Bikes doet mee!

We hebben het later nog over waarom fietsen zo gezond is, maar willen eerst uitleggen dat een online fietswebshop als fietswebshop als City-Bikes uit zichzelf al behulpzaam kan zijn. Ze kunnen het natuurlijk, via blogs en artikelen, via hun eigen website verkondigen, maar in principe doen ze het al via een uiterst belangrijk aspect van hun fietswebwinkel: het enorme aanbod! Je kunt je dan afvragen wat dat er mee te maken heeft, maar denk dan maar eens aan het volgende: om je dagelijkse en meestal verplichte fietstochtjes uit te breiden naar fietsen als gezondheidsprincipe moet je wel een fiets hebben waarvan het gewoon leuk is om op te fietsen. Klinkt dat een beetje logisch? Hoe gemakkelijker je op een fiets zit, hoe aangenamer het is om te gaan fietsen. Sommige vinden een gewone fiets zonder poespas al genoeg, anderen willen echt alles er op en er aan. Dan is het wel prettig dat je bij de aankoop van een fiets zelfs kunt kiezen welk onderdeel je al dan niet belangrijk vindt en wat je wel of niet als onderdeel van je fiets wilt hebben. Het assortiment van City-Bikes is zo groot dat bijna iedereen wel in staat is die fiets te vinden, die precies aan zijn of haar eisen voldoet.    

Wat maakt fietsen zo gezond?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom fietsen zo gezond is, dus laten we er maar eens een aantal benoemen.

Vetverbranding
Meer bewegen doen we vaak omdat we te zwaar dreigen te worden. Vetverbranding door middel van fietsen is een ideale wijze om daar iets aan te doen.
Spieropbouw en uithoudingsvermogen
Hoewel vooral de benen het meeste werk doen, ben je met veel meer spieren bezig (armen en handen om te sturen en steunen, rug voor een goede houding, totale spierpakket om het evenwicht te bewaren) Tevens stimuleert beweging, dus ook fietsen, het hart-longsysteem en verhoogt het je uithoudingsvermogen.
Weerstand
Beweging, en dus ook fietsen, is bevorderlijk voor je immuunsysteem.
Stress
Fietstochten door de natuur kunnen heerlijk ontspannend werken, zelfs als je er een echte inspanning van maakt. Door een uitgebreid fietspadenstelsel is het mogelijk tochten te maken door bossen, platteland en natuurgebieden.
Cholesterol en diabetes
Extra beweging, dus ook fietsen zorgt voor cholesterolverlaging, maar verlaagt ook de kans op veel voorkomende aandoeningen als diabetes.
Bloeddoorstroming
Door actiever te zijn vraag je meer van je bloedsomloop, omdat de harder werkende systemen in je lichaam voorzien moeten worden van zuurstof en afvalstoffen afgevoerd dienen te worden. Stimulatie van dit systeem heeft een groot aantal voordelen voor het lichaam, zoals bijvoorbeeld de hersenfuncties.
Vitamine D
Goed, je kunt natuurlijk de hometrainer gebruiken, maar we gaan er maar even van uit dat je fietsen in de buitenlucht kiest voor het verbeteren van je gezondheid. En dat buiten zijn heeft een hele belangrijke eigenschap: de zon en daarmee de mogelijke aanmaak van vitamine D. Straling van de zon, zelfs als het bewolkt is, stimuleert de aanmaak van een belangrijke vitamine voor het lichaam, namelijk vitamine D. D heeft een essentiële rol in de transport van belangrijke elementen als calcium, fosfaat en magnesium. Dit zijn een paar redenen waarom fietsen zo gezond is, maar wat maakt fietsen nou zo ideaal als onderdeel van ‘meer gaan bewegen’.

Fietsen en de Nederlander: duhuh

We hebben al een paar redenen aangestipt waarom juist fietsen zo aantrekkelijk is om te gaan doen voor je gezondheid.

De Nederlander groeit op met een fiets
Al van jongs af aan verplaatsen wij ons met de fiets. Dat begint met een driewieler, de loopfiets, het eerste echte kinderfietsje, alle mogelijke fietsversies in onze jeugd, en tenslotte een degelijke fiets voor het werk en alledag. Als volwassene wordt ons eigen fietspark vaak aangevuld met een of andere sportieve fiets voor recreatieve doeleinden. Al deze soorten zijn terug te vinden in het aanbod van City-Bikes.
• Fietsen is een bijzonder toegankelijke bewegingsvorm Juist omdat we ermee opgegroeid zijn, kan bijna iedereen fietsen. Daarbij komt ook nog dat vrijwel iedereen één of meerdere fietsen bezit.
Uitstekende infrastructuur
Nederland bezit een uitgebreid systeem van niet alleen fietspaden langs gewone wegen, maar ook duizenden kilometers van apart liggende fietspaden.
Veiligheid Door die prima infrastructuur en een uitstekende regelgeving is fietsen in Nederland relatief veilig, mits iedereen zich natuurlijk ook aan die regels houdt.
Sociaal
Fietsen kun je alleen doen, maar ook in groepen en daar maakt de samenstelling niet veel uit. Mannen, vrouwen of welke gendervorm dan ook, kunnen samen op pad.
Intensiteit
Je kunt heel gemakkelijk zelf bepalen hoe hard of hoe ver je wilt gaan fietsen. Zelfs een half uurtje op een gezapig tempo heeft al effect. Uiteraard is het wel belangrijk hiermee weer niet te overdrijven. En zo keren we terug bij de vraag en het antwoord van de titel: Is fietsen gezond? Ja, het is zeer gezond, en ook nog eens heel gemakkelijk te doen!  

 

Meer informatie: Bekijk gerust deze mooie uitlegvideo